Obiad w najlepszym gronie

Jako, że uwielbiam gotować dziś zaprosiłam na obiad 4 znajomych.

Na obiad została podana lasagne, którą uwielbiam robić od wielu lat.

Przepis:

Składniki na masę mięsną:

– 1/2 kg mielonego mięsa (próbowałam różne: wieprzowe; wołowe; mieszane; mielone przeze mnie i kupowane gotowe. Najczęściej używam mielonego z łopatki lub szynki)

– 1/2 litra bulionu z kostki

– koncentrat pomidorowy ( mała puszka) lub dodatkowo pomidory krojone z puszki

– duża cebula

– ok. 5 dkg mąki

– 3-5 ząbków czosnku

– 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina ale niekoniecznie

– olej do smażenia

– przyprawy:

– sól

– pieprz cayenne

– vegeta

– bazylia

– oregano

  • Sos beszamelowy:
    – 5 dkg masła
    – 5 dkg mąki
    – 1/2 litra mleka
    – łyżeczka soli
    – 5 łyżek sera tartego typu „parmezan”
    – 1/2 startej gałki muszkatołowej (Ważne! zetrzeć samemu)
    LASAGNE Z MIĘSEM I SOSEM POMIDOROWYM – sposób przygotowania:
    Na rozgrzany olej wkładamy mielone mięso, smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy do smaku, zalewamy bulionem z koncentratem oraz pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem na małym gazie. Na drugiej patelni przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do mięsa. Można dodać wino. Na końcu wycisnąć czosnek i wszystko dobrze wymieszać. Mamy wspaniały sos do spaghetti. Jednak do lasagne trzeba zagęścić ten sos mąką i chwilę pozostawić na ogniu.

     

    Sos beszamelowy. Roztopić masło, dodać mąkę, lekko przysmażyć, zalać zimnym mlekiem i ciągle mieszając zagotować. Dodać sól, ser, gałkę i sos gotowy.

     

    Makaron lasagne (10 płatów) ugotować (ok. 10 minut) w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Makaron wkładać po jednym płacie, ciągle mieszając. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.

     

    Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na zmianę makaron (ja kładę 2 płaty na warstwę, jeden cały, a drugi kroję na pół), mięso i sos beszamel. Wierzch (może być samo mięso) posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec ok. 40 minut.
    Smacznego misie pysie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s